Jeugdwerking Telenet Baloise Lions is uniek: “Kinderen mogen niet te vroeg uit hun natuurlijke omgeving worden weggetrokken”

Na het afscheid van Hans van Kasteren en de intrede van Sven Nys bij de Telenet-veldritploeg, sinds deze winter onder de naam Telenet Baloise Lions, is er heel wat veranderd, niet in het minst op het vlak van jeugdwerking. Die is uniek is België en wordt teruggebracht tot de essentie van jeugdsport. Sven Nys legt uit hoe dat zit.

Nys legt uit hoe het jongerenteam de voorbije jaren is geëvolueerd. “Onder Van Kasteren werd er binnen het team met eigen jeugd gewerkt”, duidt Sven Nys. “Zo waren er eigen junioren, zoals een Wout van Aert en een Quinten Hermans. Van dat systeem zijn wij afgestapt. We hebben een goed jeugdteam gezocht en gevonden binnen onze eigen regio. Vroeger heette dat Cycling ’99, nu AA Drink Jongerenteam, dat momenteel een 70-tal jonge crossers een kwalitatieve jeugdwerking biedt. Dat gaat van de U9 tot en met beloften, waar wij de beste jongeren dan kunnen overnemen om ons profteam aan te vullen.”

Deze nieuwe gedachtegang is er niet zomaar gekomen, laat Nys verstaan. “De essentie van onze aanpak is dat we jongeren niet meer het gevoel willen geven dat ze al prof zijn terwijl ze daar nog mijlen ver van af staan. Bij profteams die een eigen jeugdwerking hebben, zoals bij al onze concurrenten in het veldrijden het geval is, verwachten jonge renners vaak al dat ze alles krijgen en dat alles voor hen geregeld wordt. De droom om nog echt prof te worden, was dan al een beetje weg, gewoon omdat het leek dat ze dat al waren. Bijgevolg bleven heel veel jonge crossers teleurgesteld achter omdat het uiteindelijk dan toch niet bleek te lukken. Die situaties willen wij met onze benadering vermijden.”

Motivatie

Telenet Baloise Lions werkt nu met een team dat op eigen benen staat. “We zijn nauw betrokken bij de jeugdwerking en weten dus hoe de jongeren gecoacht worden. Daarnaast helpen we ook met partners te zoeken voor het team”, benadrukt Nys. “We proberen met onze eigen ploeg doorstroming te voorzien naar het professionele eliteniveau, maar dat kan wel alleen vanaf de beloftencategorie. In die zin werken we helemaal anders dan de rest. Wij zullen ook nooit renners van andere teams weghalen om het AA Drink Jongerenteam te vervoegen. Dat kan enkel als ze het zelf komen vragen. Actief scouten gebeurt bij ons pas vanaf de beloften. We merken dat heel veel jongeren op veel te vroege leeftijd uit hun natuurlijke omgeving worden weggetrokken en daar willen we bewust niet aan meedoen. Op jonge leeftijd moet je een opleiding krijgen zonder je veel te moeten verplaatsen.”

Motivatie is een belangrijke factor. “Omdat kinderen gemotiveerd moeten blijven, willen wij ze niet te veel verwennen met materiaal, noch met alles te doen en te regelen voor hen. Ze moeten bij het AA Drink Jongerenteam gedreven blijven fietsen om ooit de stap naar de Telenet Baloise Lions te willen zetten. Maar het gaat nog verder dan dat. In de Academy geven we gedurende het jaar 600 kinderen tussen 6 en 14 jaar opleiding. Daar merken we al veel vraag om spontaan in te stappen bij het AA Drink Jongerenteam. We hebben nu ook 3 jongeren die de stap zetten naar Telenet Baloise Lions: Marthe Truyen en volgend seizoen ook Ward Huybs en Thibau (Nys, red).”

Gouden Wiel

Het AA Drink Jongerenteam heeft ook het Gouden Wiel-label, als officiële erkenning voor een goede jeugdwerking. “Dat vind ik heel belangrijk”, benadrukt Nys. “Maar het is vooral belangrijk dat we op geëngageerde begeleiders en vrijwilligers kunnen rekenen die geen druk leggen op het presteren, maar die de kinderen wel aanmoedigen om plezier te beleven. Tot en met de juniores is druk leggen op het sportief presteren een absolute ‘no go’ voor ons. Dat doen ze zeer goed bij het AA Drink Jongerenteam. Je voelt ook dat de kinderen daar met fierheid de clubtrui dragen. Dat gaat puur over sport en heeft niks met het financiële aspect te maken. Bijzonder leuk om te zien.”

Op die manier zetten Nys en co een unieke samenwerking op punt. “Wij zitten vandaag niet meer in de situatie dat we enkel moeten zorgen voor visibiliteit in de grote crossen”, besluit Nys. “We willen steeds meer jonge mensen aan het bewegen brengen en met 900 jongeren in 2019 zijn we daar goed in geslaagd. Het gaat om 600 kinderen in de Academy, 70 kinderen in het AA Drink Jongerenteam en 14 profs en beloften bij Telenet Baloise Lions. Daarnaast hebben we een wedstrijd uitgeschreven om 3 crossbeloften zonder licentie de kans te geven hun wegprogramma bij ons te rijden. Liefst 130 jongeren hebben gereageerd op die oproep. In de toekomst willen we alleen maar meer inzetten op dit soort initiatieven.”